FAQs

Veelgestelde vragen over de YubiKey van Yubico en authenticatie in het algemeen.

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

De YubiKey is een hardwarematige authenticatie sleutel om eenvoudig en veilige toegang tot applicaties, netwerken en online services te krijgen. YubiKey maakt gebruik van twee factor authenticatie en ziet er uit als een kleine USB stick. De YubiKey is praktisch onverwoestbaar, waterdicht en heeft geen batterij of toegang tot een netwerk nodig.

Naast een veilige manier van twee factor authenticatie (iets wat je bij je draagt in combinatie met iets wat je weet: een inlognaam en wachtwoord) is de YubiKey eenvoudig in gebruik en implementatie. Er is geen client software benodigd. Niet voor niets werken grote bedrijven als Bol.com en Booking.com met YubiKey als veilig authenticatie middel. Verder is de YubiKey niet duur in de aanschaf, zijn er geen bijkomende kosten, en is de beveiligingssleutel ruim toepasbaar door de ondersteuning van open standaarden. Verder heeft Microsoft aangekondigd dat Azure AD authenticatie naadloos zal gaan verlopen met YubiKey volgens de FIDO2 standaard.

De YubiKey integreert naadloos met commerciële software zoals Windows, Citrix, VMware View, DUO, SecurEnvoy, OneLogin, Okta en PING Identity en kan de YubiKey ingezet worden als smartcard. Verder werkt YubiKey met FIDO U2F authenticatie, met FIDO 2 authenticatie en OTP authenticatie. Naast Windows 10 authenticatie heeft Microsoft aangekondigd om in 2018 ook Azure AD authenticatie met de YubiKey te zullen ondersteunen door de adaptie van FIDO2.

Twee factor authenticatie is het bepalen van de identiteit van een persoon op basis van iets dat je hebt in combinatie met iets wat je weet: een inlognaam en wachtwoord. Een overtreffende trap hierop is multi factor authenticatie, waarbij bijvoorbeeld ook wordt bepaald wat de betreffende locatie van de persoon op dat moment is. CensorNet MFA is een voorbeeld van multi factor authenticatie, dat zelfs in combinatie met de YubiKey kan worden ingezet.

De open authenticatie standaard U2F is ontwikkeld door Google en Yubico dat internetgebruikers in staat stelt om op een veilige manier online diensten te benaderen met 1 enkele beveiligingssleutel zonder additionele software of drivers. De FIDO alliantie staat voor Fast Identity Online en wordt gesteund door bedrijven als Facebook, Gmail, Dropbox en vele overheden en educatieve instellingen

FIDO2 is de evolutie van de U2F authenticatie standaard dat sterke authenticatie zonder wachtwoord mogelijk maakt. FIDO2 is de open authenticatie standaard die bestaat uit de W3C Web Authentication specification (WebAuthn API), en de Client to Authentication Protocol (CTAP). FIDO2 is niet zomaar een standaard. Yubico levert als producent van de YubiKey de voornaamste bijdragen aan CTAP, waarbij FIDO2 eind 2018 wereldwijd omarmd zal worden door Microsoft Windows 10 en Microsoft Azure AD. Zo is met YubiKey Azure AD authenticatie een fluitje van een cent geworden.

Jazeker! Zie ook de vorige vraag met betrekking tot de bijdrage aan CTAP, waarbij FIDO2 eind 2018 wereldwijd omarmd zal worden door Microsoft Windows 10 en Microsoft Azure AD. en zo met YubiKey Azure AD authenticatie simpel wordt gemaakt.

Jazeker! De YubiKey beschikt over smartcard functionaliteit gebaseerd op PIV (Personal Identity Verification) zoals verder uitgewerkt in NIST SP 800-73, “Cryptographic Algorithms and Key Sizes for PIV.” De Yubikey is bij uitstek mobiel voor meerdere functies te gebruiken. Denk bijvoorbeeld  aan het gebruik van Yubikeys voor follow-me printing of voor kaartlezers voor gebouwtoegang. De Yubikey NEO is geschikt voor deze vorm van draadloze communicatie.

Yubico onderscheidt de volgende YubiKey modellen die wij verkopen: YubiKey 5 NFC, YubiKey 5 nano, YubiKey 5C, YubiKey 5C nano, Yubico Security Key, de Yubico Security Key NFC en de YubiKey 5 FIPS. We vertellen u graag wat de specifieke verschillen zijn en welke het beste bij uw organisatie past.

De prijs van een YubiKey is per stuk en varieert -afhankelijk van het model- tussen de €15,- en €55,-. Authenticatiesleutel.nl is een dochter van premium reseller SecurAbility voor de YubiKey van Yubico en vertelt u graag meer over de levering aan uw organisatie.

Testen met de YubiKey is eigenlijk heel simpel: u koopt er gewoon 1. De aanschafkosten zijn dermate laag, dat een paar sleutels snel uitgeleverd kunnen worden.

De YubiKey is de perfecte authenticatie oplossing voor alle IT sytemen van een gemeente. Zeker bij een gemeente heb je te maken met AVG / GDPR en privacy gevoelige data die wordt verwerkt en behandeld. YubiKey biedt een snelle, eenvoudig te gebruiken en praktische authenticatie sleutel voor alle bedrijfsapplicaties en systemen die de werkomgeving van een gemeente kenmerken. Eventueel kan de YubiKey samen met bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie van CensorNet gecombineerd worden. Zo kan de authenticatie sleutel ook simpel en veilig worden ingezet als smartcard.

De YubiKey is de perfecte authenticatie oplossing voor alle IT sytemen binnen het onderwijs. YubiKey biedt een snelle, eenvoudig te gebruiken en praktische authenticatie sleutel voor alle bedrijfsapplicaties en systemen die een educatieve omgeving kenmerken. Eventueel kan de YubiKey samen met bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie van CensorNet gecombineerd worden.

De YubiKey is de perfecte authenticatie oplossing voor alle IT sytemen van (semi) overheidsinstanties. YubiKey biedt een snelle, eenvoudig te gebruiken en praktische authenticatie sleutel voor alle bedrijfsapplicaties en systemen die de werkomgeving van bijvoorbeeld een ministerie kenmerken. Eventueel kan de YubiKey samen met bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie van CensorNet gecombineerd worden.

De YubiKey is de perfecte authenticatie oplossing voor alle IT sytemen voor een ziekenhuis of van elke zorg instelling. YubiKey biedt een snelle, eenvoudig te gebruiken en praktische authenticatie sleutel voor alle bedrijfsapplicaties en systemen die de werkomgeving van bijvoorbeeld bijvoorbeeld een ziekenhuis kenmerken. Eventueel kan de YubiKey samen met bijvoorbeeld Multi Factor Authenticatie van CensorNet gecombineerd worden

Je kunt nu ook simpel en snel een YubiKey kopen in onze webshop! Het gaat dan meestal om kleine aantallen die je via iDeal of PayPal direct kan betalen, waarna we de YubiKey(s) thuis of op kantoor laten bezorgen. Bij grote aantallen maken we graag een offerte.

Toch nog vragen?

Natuurlijk is elke situatie anders en worden alleen de meestgestelde vragen over YubiKey hier beantwoord. Blijft jouw vraag toch nog onbeantwoord, neem dan even contact met ons op.