Blog Single

22 jan

Inloggen zonder wachtwoord voor Citrix Workspace

Verbeter inlogbeveiliging met wachtwoordloze toegang tot Citrix Workspace

In de keten van IT-infrastructuur beveiliging zijn wachtwoorden de zwakste schakel. Voor Citrix gebruikers is dit niet anders, alhoewel het nieuws de laatste tijd anders deed vermoeden. Het is eenvoudig om eindgebruikers de schuld te geven voor het creëren van risico’s, omdat de meeste mensen slechte wachtwoord beheer technieken gebruiken. Zoals het maken van zwakke wachtwoorden of dezelfde opnieuw gebruiken voor meerdere services. Maar we maken dat nou eens eenvoudiger. Op het werk gebruiken we apps voor communicatie, productiviteit, taakbeheer, samenwerking en meer. En in veel gevallen is er meer dan één app om dezelfde taak uit te voeren!

Uit onderzoeken die aantonen dat 81 procent van cyberaanvallen begint met een gecompromitteerd wachtwoord, is de beveiliging van het inlogproces een topprioriteit voor IT-afdelingen geworden. Oplossingen zoals multi factor authenticatie (MFA), inclusief op tijd gebaseerde, eenmalige wachtwoorden (TOTP), zijn een goed begin. Veel organisaties -inclusief Authenticatiesleutel.nl-  geloven echter dat wachtwoordloze aanmeldingen de toekomst zijn. Velen zijn dan ook al klaar om deze oplossingen voor hun eindgebruikers te implementeren. Eindgebruikers zijn ook steeds meer voorbereid op de toekomst zonder wachtwoord, aangezien 57 procent al de voorkeur gaf boven het gebruikersnaam- en wachtwoordproces dat ze vandaag nog gebruiken.

Smartcard configuratie van een YubiKey voor gebruik in Citrix omgevingen was al geen probleem. Microsoft ondersteunt inmiddels voor Azure Active Directory (AAD) de FIDO2-gebaseerde wachtwoordloze aanmelding bij alle verbonden apps en services.

Microsoft AAD

Citrix en Microsoft werken al ruim 30 jaar samen bij het leveren van gezamenlijke oplossingen aan gedeelde klanten. Als gevolg van de ondersteuning van Microsoft voor FIDO2-gebaseerde aanmelding  (bijvoorbeeld met een YubiKey) met AAD, kunnen dus ook Citrix klanten wachtwoordloze aanmeldingen toepassen bij Citrix Workspace door gebruik te maken van deze functie release van Microsoft. Dit geeft eindgebruikers toegang tot SaaS-apps, web-apps en documentrepository’s die zijn verbonden via Content Collaboration in Citrix Workspace zonder gebruikersnaam en wachtwoord. Dit biedt een gebruiksvriendelijk, veilig alternatief voor de gebruikersnaam en wachtwoordgebaseerde aanmeldingen. Dit omdat het risico dat wordt veroorzaakt door slecht wachtwoordbeheer wordt beperkt. Bovendien kunnen helpdesktickets voor vergeten of verlopen wachtwoorden vrijwel worden geëlimineerd, wat de helpdesk kosten voor de organisatie verlaagt.

Related Posts