SURF

SURF conext en de YubiKey

Studenten, docenten en onderzoekers gebruiken steeds meer clouddiensten. Je wilt dat ze makkelijk, maar ook veilig toegang hebben tot die diensten. Daar helpt de SURF conext infrastructuur bij. Die regelt de authenticatie en autorisatie grotendeels centraal, zodat je gebruikers veilig met hun instellingsaccount kunnen inloggen op alle diensten. Waar SURF die dienst levert, is de YubiKey de sterke authenticatie sleutel om extra veilig van de dienst gebruik te maken.

SURF secureID en de YubiKey

Instellingen gebruiken steeds meer diensten met gevoelige data, zoals eHRM, cijferinvoersystemen, studentinformatiesystemen zoals Magister en applicaties met privacygevoelige data. Voor deze diensten zijn sterkere vormen van inloggen nodig dan gebruikersnaam en wachtwoord. SURF secureID werkt naadloos met SURF conext. Met SURF secureID kun je de toegang tot online diensten beter beveiligen, via twee factor authenticatie: de gebruiker logt in met gebruikersnaam/wachtwoord én met een tweede factor, zoals de YubiKey. Dit is vooral van belang voor diensten met gevoelige data. SURFsecureID is de nieuwe naam van SURFconext Sterke Authenticatie

Meer weten over de werking YubiKey 5 en SURF ?

Wij vertellen graag alles over de nieuwste generatie YubiKey en de samenwerking met SURFconext en SURFsecureID.

De YubiKey en SURF secureID in de praktijk

SURF secureID is beschikbaar voor alle op SURF aangesloten instellingen. Wil je aan de slag, neem dan contact met SURFsecureID op. De YubiKey kun je bij Authenticatiesleutel.nl aanschaffen.

Vervolgens registreren gebruikers voor hun account zelf hun  Yubikey authenticatiesleutel op een registratieportal. De gebruiker moet daarna 1 keer langs bij een servicedesk van de instelling om de identiteit te verifiëren. Pas daarna wordt de YubiKey van de gebruiker geactiveerd. Vanaf dat moment kan de gebruiker in 2 stappen inloggen bij alle diensten waar de extra authenticatie voor is ingeschakeld.