Blog Single

09 jan

Ga analoog als je digitale security met 2FA niet vertrouwt

Met een YubiKey heb je letterlijk de 2FA sleutel in handen tot jouw online security.

We leven in een tijdperk waarin het soms lijkt alsof niets dat je op je telefoon zet als veilig kan worden beschouwd. Voor je online veiligheid is terug gaan naar de basis dan een goed idee. Als jouw niveau van beveiligingsangst zo hoog is, zijn er een paar meer analoge methoden die je kunt gebruiken met 2FA (twee factor authenticatie) waarvan je ‘s nachts beter kunt slapen.

De eenvoudigste optie is om een ​​beveiligingssleutel zoals de YubiKey te kopen – een klein USB-apparaat dat je op dezelfde manier gebruikt als een huissleutel. Nadat je jouw gebruikersnaam en wachtwoord op een nieuw apparaat hebt ingevoerd, vraagt ​​het 2FA-protocol je om jouw beveiligingssleutel aan te sluiten op de USB poort van je computer. Vervolgens tik je eenmaal op de sleutel om de login te voltooien. De YubiKey is superhandig en uitzonderlijk gemakkelijk mee te nemen – gewoon aan je sleutelhanger en je hebt hem altijd bij je.

De meest traditionele beveiligingssleutels op de markt zijn compatibel met USB-A- en USB-C poorten. Daarnaast kent de YubiKey ook varianten met NFC en de Apple Lightning aansluiting.

We raden aan om meerdere beveiligingssleutels voor één account registreren. Op die manier kun je een reservesleutel op een veilige plaats bewaren voor het geval je er een verliest die je regelmatig gebruikt.

Als je jouw beveiligingssleutels kwijt raakt, kan bijvoorbeeld een Android telefoon fungeren als een sleutel voor een Google account. Het bedrijf kondigde deze nieuwe functie in al in april 2019 aan en laat mensen hun smartphones gebruiken om aanmeldingen via Bluetooth te bevestigen. Als je dit doet, verbindt je je telefoon met het apparaat waarop je je aanmeldt en zorg je ervoor dat je een beveiligde website bezoekt.

Backup en herstel

Als dit nog steeds niet analoog genoeg voor u is, kies dan voor de optie van back-up- of herstelcodes. Ondersteund door alle belangrijke platforms, waaronder Google, Apple, Facebook, Instagram en Twitter, omvat deze methode een of meer codes die je kunt opslaan in een document of op een vel papier kunt kopiëren en kunt meenemen. Voor jouw Google account kun je ze bijvoorbeeld vinden in Account> Beveiliging> Tweestapsverificatie> Back-upcodes. Over het algemeen worden ze vermeld in de sectie herstel- of back-upcodes in de 2FA-instellingen van de meeste accounts.

Deze zijn beperkt en je kunt ze allemaal maar één keer gebruiken. Dus als je ze verbruikt, moet je opnieuw inloggen en opnieuw aanmaken. Backup codes gebruik je niet in plaats van prompts of beveiligingssleutels, maar ze kunnen behoorlijk nuttig zijn in extreme gevallen, zoals wanneer je op reis bent en je telefoon of beveiligingssleutel niet bij je hebt. Maar waarom zou je je sleutel thuislaten?

Er zijn er veel manieren om 2FA te gebruiken en je kunt kiezen welke het beste voor jou werkt. Houd er dus rekening mee dat je meer dan één methode van 2FA kunt en moet inschakelen. Het is altijd een goed idee om een backup te hebben voor het geval je jouw telefoon of beveiligingssleutel verliest of als er iets mis is met de verbinding. Vergeet niet dat jouw beveiligingsstrategie net zo zwak zal zijn als de minst veilige 2FA methode die u kiest. Dus kies verstandig en ga voor een YubiKey van Authenticatiesleutel.nl!

Related Posts